flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам'ятка правил перебування у судових засіданнях та корисна інформація представників ЗМІ.

10 січня 2019, 14:09

 Дана пям’ятка розроблена Долинським  районним судом  Кіровоградської області з метою інформування представників ЗМІ про правила перебування в судових засіданнях, та з метою сприяння у забезпеченні інформування громадськості про хід справ, що мають підвищений суспільний інтерес.

            Розгляд справ у Долинському  районному суді  Кіровоградської області здійснюється відкрито, крім випадків постановлення судом ухвал про проведення розгляду справи у закритому судовому засіданні.

            Відвідування відкритих судових засідань Долинського районного суду Кіровоградської  області представниками ЗМІ здійснюється безпосередньо  за пред’явленням службового посвідчення, а представниками іноземних ЗМІ – за акредитаційною карткою, виданою прес-службою Міністерства закордонних справ України.

           Згідно  зі статтею 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів «, а також  ст. 7 ЦПК України  , статтею 10 КАС України та статтею 27  КПК України   дозволяється  особам , які  присутні в залі судового засідання , представники  ЗМІ можуть проводити в залі  судового засідання  фотозйомку, відео- та аудіо запис  з використанням  портативних відео та аудіо технічних засобів  без отримання окремого дозволу  суду , але з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом.

            Проведення в залі судового засідання фото-, відео- та аудіо запису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню або в мережі інтернет здійснюється з дозволу суду.

Нехтування статтею 307 Цивільного кодексу України не допускається.

Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на  фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовується цією Фізичною особою. Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємно, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом.

 

 

 

 

 

Загально встановлені правила перебування представниками ЗМІ у відкритому судовому засіданні:

  • вставати при вході до зали судового засідання судді та при його виході;
  • дотримуватися тиші;
  • виконувати розпорядження головуючого   судді у справі ;
  • дотримуватися в судовому засіданні встановленого порядку;
  • утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну неповагу до суду або встановлених в суді правил.
  • Заслуховувати  рішення  суду стоячи .

Заборони при перебуванні у відкритому сідовому засіданні:

     *    сперечатися із суддею , судовим розпорядником , секретарем  або іншими учасниками  чи відвідувачами процесу ;

  • Користуватись мобільним телефоном ( відключить звук і не розмовляйте по телефону до закінчення слухання справи );
  • вживати їжу або напої ;
  • жувати гумку ;
  • обговорювати хід судового засідання – дотримуйтесь тищі;
  • ставити запитання  суддям після  фрази « Чи є у сторін запитання  до тексту  ухвали» ( це  не прес –конференція , до того ж відповідно до Кодексу суддівської етики судді не мають права коментувати судові  рішення , а на ваші  запитання  зможуть  дати відповідь сторони у справі  після завершення розгляду справи );
  • перешкоджати веденню судового засідання;
  • створювати перешкоди у веденні і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав;
  • порушувати порядок у залі суду ;
  • виходити із залу судового засідання до завершення розгляду справи або до оголошення  перерви у справі  .

 

Що  потрібно врахувати присутнім  в судовому  засіданні , щоб самому не стати  порушником  прав та інтересів  осіб або правопорушником .

         Справедливе та ефективне  правосуддя неможливе без забезпечення його відкритості та гласності , оскільки дійсно  дуже важливо, щоб громадяни знали , хто і як  приймає суспільно  значущі рішення , як вони  виконуються і які це має наслідки для суспільства  в цілому .

         Проте дотримання  вказаних принципів  гласності  та відкритості  не повинно порушувати баланс інтересів в цілому , окремих груп  чи конкретних осіб відносно інформації  про судочинство та створювати ризики недотримання  прав людини , підриву довіри населення до суду  тощо.

         У зв’язку із цим слід звернути увагу на такі обставини та положення чинного  законодавства :

  • здійснювати фото- та відео зйомку у приміщенні суду , де знаходяться  відвідувачі в очікуванні інших судових засідань , слід пам’ятати,що відповідно до ст.307 ЦК України Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя ;
  • функцію і правом ЗМІ є збір та розповсюдження серед громадськості  інформації , висловлювань і критичних суджень про правосуддя , враховуючи висвітлення судових справ до , після  та під час  судового розгляду  , не порушуючи  при цьому  презумпцію невинуватості , оскільки :
  • згідно зі статтею 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню , доки  її вину  не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним  вироком суду ;
  • ч.4 ст.296 ЦК України передбачено , що ім'я фізичної особи , яка затримана , підозрюється чи обвинувачується  у вчиненні  кримінального правопорушення , або особи , яка вчинила  адміністративне  правопорушення, може  бути використане (обнародуване) лише в разі  набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо неї або винесення постанови у справі про адміністративне  правопорушення  та інших  випадках , передбачених  законом , а відповідно до ч.6 ст. 296 ЦК України –ім'я  учасника  цивільного спору , який стосується  особистого життя сторін , може бути використане іншими особами лише за його згодою . Водночас  використання  початкової літери прізвища фізичної особи у засобах масової інформації , літературних творах не є порушенням її права (ч.7 ст.296 ЦК України);
  • Етичний кодекс українського журналіста вимагає, щоб журналіст з повагою  ставився до приватного життя людини і висвітлював судові процеси неупереджено щодо звинувачених , не називаючи людину  злочинцем  до відповідного рішення суду , а також був особливо обережним при  висвітленні питань , пов’язаних із дітьми . Журналіст та редактор повинні  мати обґрунтовані  підстави для висвітлення  приватного життя неповнолітньої особи (осіб) та дозвіл на це від її батьків  чи опікунів . Неприпустимим є розкриття імен  неповнолітніх(або вказування ознак ,за якими їх можна розпізнати ), які  мали  відношення  до протизаконних дій , стали учасниками  подій , повязаних із  насильством (п.3,4, 18 Кодексу професійної етики українського журналіста , прийнятого на Х з'їзді Національної спілки журналістів України  ;
  • За неповагу до суду і судді винні особи притягуються  до юридичної відповідальності (ст.129 Конституції України ), а саме :

-адміністративної – згідно зі ст.185-3 Кодексу України  про  адміністративні  правопорушення (прояв неповаги до суду ) ;

-кримінальної – відповідно до ч.1 ст.376  КК України (втручання у будь-якій формі  у діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним службових обов’язків  або домогтися  винесенням  неправосудного рішення ).

         У зв’язку із цим представники громадськості , вільні слухачі , перебуваючи  в приміщенні суду та під час  судового  засідання в залі суду , зобов'язані дотримуватися  норм поведінки у місцях загального  користування , правил  поведінки в залі судового засідання , а журналісти , окрім вказаних правил , правил журналістської етики ,  у тому числі утримуватися  від наполегливих спроб інтерв’ювання суддів та працівників  апарату суду без їхньої згоди .